Press Articles

Plantaardige en mediterrane voeding zijn gunstig bij diabetes type 2

date
08.07.2021

Welke voedingspatronen zijn aan te raden ter preventie en behandeling van diabetes type 2? Zowel een plantaardige voeding als een mediterrane voeding gooien hoge ogen. Voor beide voedingspatronen zijn gunstige effecten aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Dat is de conclusie van een sessie over voedingspatronen bij diabetes type 2 tijdens het International Symposium on Diabetes and Nutrition. Dit symposium is van 21 tot 24 juni 2021 online georganiseerd door de Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) van de European Association for the Study of Diabetes.

 

Er is veel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van een plantaardige voeding ter preventie en behandeling van diabetes type 2. Dr. Hana Kahleova, diabetoloog en directeur van klinisch onderzoek van het Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington, Verenigde Staten besprak de resultaten van een omvangrijke systematische review van in totaal 185 observationele studies. Daaruit bleek dat een vezelrijke voeding het risico op het krijgen van diabetes type 2 met 16% verlaagt ten opzichte van een minder vezelrijke voeding. Kahleova benadrukte dat vezels alleen in plantaardige voedingsmiddelen zitten, wat impliceert dat de gunstige effecten van een vezelrijke voeding ter preventie van diabetes aan een plantaardige voeding zijn toe te schrijven. Ook in de behandeling van diabetes type 2 kan een plantaardige voeding een gunstige rol spelen. Kahleova liet resultaten zien van een systematische review en meta-analyse die ze met andere onderzoekers heeft uitgevoerd. Een vegetarische voeding bleek een gunstig effect te hebben op de glycemische controle, de bloedlipiden en de BMI van volwassenen met diabetes type 2.

Gunstige effecten van plantaardige voeding

Wat zijn verklaringen voor de gevonden gunstige effecten van plantaardige voeding ter preventie en behandeling van diabetes? Kahleova besprak verschillende mechanismen die daarbij een rol kunnen spelen. Zo blijkt uit onderzoek dat vezels uit een plantaardige voeding goed zijn voor de biodiversiteit van het darmmicrobioom en het gehalte aan gunstige bacteriën kan verhogen. Ook bevat een plantaardige voeding meer antioxidanten, wat oxidatieve stress bij diabetes zou kunnen verminderen. Verder blijkt uit onderzoek dat een veganistische voeding insulineresistentie kan verminderen en de functie van de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier kan verbeteren.

Lager risico op diabetes bij mediterrane voeding

Ook voor een mediterrane voeding zijn gunstige effecten aangetoond ter preventie en behandeling van diabetes type 2, aldus prof. Jordi Salas-Salvadó, hoogleraar voeding aan Universitat Rovira I Virgili in Reus, Spanje. . Uit verschillende observationele studies bleek dat mensen die een mediterraan voedingspatroon hebben, tussen 12 en 83% minder kans hebben op het krijgen van diabetes type 2, vergeleken met mensen waarvan het voedingspatroon niet lijkt op een mediterrane voeding. Salas-Salvadó heeft ook een gerandomiseerd klinische studie (RCT) uitgevoerd naar het effect van een mediterrane voeding ter preventie van diabetes bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. In deze PREDIMED-studie zijn 2 mediterrane voedingen (met extra olijfolie of met extra noten) vergeleken met een vetarme voeding die door de Amerikaanse hartstichting wordt aanbevolen. Na ruim 5 jaar bleken beide varianten van de mediterrane voeding gepaard te gaan met een lager risico op diabetes type 2 dan de vetarme voeding: bij de olijfolievariant was de kans 30% kleiner en bij de notenvariant 18%.

Gunstige effecten van mediterrane voeding

Ook bij de behandeling van mensen met diabetes type 2 kan een mediterraan dieet een goede strategie zijn. Salas-Salvadó liet verschillende RCT’s en meta-analyses zien, waaruit blijkt dat het gepaard gaat met een betere glycemische controle en vermindering van diabetesmedicatie vergeleken met andere diëten zoals een vetarm of koolhydraatarm dieet. Ook zijn er aanwijzingen dat het mediterrane dieet bij mensen met diabetes de kans verkleint op hart- en vaatziekten en retinopathie.

Meer plantaardig en minder dierlijk

Hoewel het niet met zoveel woorden ter sprake kwam tijdens het symposium, zijn er veel overeenkomsten tussen een plantaardige voeding en een mediterrane voeding. Een mediterrane voeding bevat veel plantaardige voedingsmiddelen als groenten en graanproducten en juist weinig dierlijke voedingsmiddelen als vlees. In dat opzicht is het logisch dat beide voedingspatronen soortgelijke gunstige effecten laten zien ter preventie en behandeling van diabetes type 2.

author
- Alpro Foundation

Related articles