Press Articles

Ideaal voedingspatroon is gezond, duurzaam én betaalbaar

date
08.07.2021

De gezondheidsaspecten van voeding hoeven niet ten koste te gaan van duurzaamheid en betaalbaarheid. Dat is één van de conclusies van een sessie over duurzaamheid van voeding tijdens het International Symposium on Diabetes and Nutrition. Dit symposium is van 21 tot 24 juni 2021 online georganiseerd door de Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) van de European Association for the Study of Diabetes. Tijdens deze sessie is ook een nieuwe “Food Guide” gepresenteerd, die op een eenvoudige manier de gezondheid en duurzaamheid van voedingsmiddelen aangeeft.

 

Voedingspatronen die niet alleen focussen op voedingskundige kwaliteit, maar ook op duurzaamheid en betaalbaarheid, kunnen nog steeds gezondheidsvoordelen opleveren, concludeert postdoctoraal onderzoeker Ujué Fresán van Instituto de Salud Global Barcelona in Spanje. Zij heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder ruim 15.000 Spaanse studenten, die gemiddeld 10 jaar zijn gevolgd. Het voedingspatroon van de deelnemers is ingedeeld aan de hand van de Sustainable Diet Index (SDI), die rekening houdt met voedingskundige kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid. Voor elk van deze aspecten was een score tussen 0 en 3 te behalen, waarbij de totale SDI varieerde tussen 0 en 9. Voedingspatronen met een hoge SDI bevatten bijvoorbeeld meer peulvruchten en aardappelen en minder rood vlees. Deelnemers die qua voedingspatroon hoog scoorden op SDI, hadden 59% minder kans op sterfte dan deelnemers met een lage SDI-score. De sterfte aan hart- en vaatziekten was zelfs 79% lager.

Gezondheid en duurzaamheid in nieuwe “Food Guide”

Prof. Joan Sabaté, hoogleraar Voeding en Epidemiologie aan de Loma Linda University School of Public Health, Loma Linda, Verenigde Staten, presenteerde een nieuwe “Food Guide”. Dit is een eenvoudige tool die gelijktijdig de gezondheidseffecten en duurzaamheid van voedingsmiddelen aangeeft. Sabate heeft deze ontwikkeld in samenwerking met diëtisten. Daarbij zijn de gezondheidseffecten en CO2-voetafdruk van de voedingsmiddelen gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. In de Food Guide zijn voedingsmiddelen ingedeeld in een “3×3 matrix” op basis van gezondheidseffecten (positief, neuraal of negatief) en CO2-voetafdruk per portie (laag, medium, hoog).

Van groen tot rood

De indeling op basis van gezondheidseffecten en duurzaamheid levert in totaal 9 categorieën op, die met kleuren zijn aangegeven in een tabel. De kleuren lopen van donkergroen (gezond en lage CO2-voetafdruk) tot rood (ongezond en hoge CO2-voetafdruk). In de donkergroene categorie staan bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden, plantaardige oliën en water. Onder de rode categorie vallen bewerkt vlees en rood vlees. Daartussen zitten nog lichtgroene categorieën (met aardappelen, geraffineerde graanproducten, koffie en thee), gele categorieën (met onder meer vis, groente- en fruitsap, vleesvervangers, zuivelvervangers, eieren en margarine) en oranje categorieën (met onder meer zuivel, wit vlees en frisdrank). Volgens Sabate is de Food Guide een eenvoudig te begrijpen, praktische tool om consumenten en gezondheidsprofessionals bewust te maken van de effecten van voedselkeuzes op de gezondheid en het milieu. Sabate vertelde dat de Food Guide en de achtergronden ervan aan een wetenschappelijk tijdschrift ter publicatie zijn aangeboden.

author
- Alpro Foundation

Related articles